بیماری‌های خواب

بیماری‌های خواب

تاریخ انتشار : ١٣٩٦/١١/٢٨

دسته بندی :

بیماری‌های خواب

 

خواب یک نیاز فیزیولوژیکی بسیار مهم است و اگر نظم عادی آن بویژه با خواب شبانه برقرار نشود سبب پیدایش بیماری‌های گوناگون می‌شود.
مقدار خواب به عواملی مانند سن، زمینه‌ی ژنتیکی، وضعیت جسمی و روانی افراد بستگی دارد.
نوزادان به ۱۶ تا ۲۰ ساعت، کودکان به ۱۰ ساعت و بزرگسالان به ۷ ساعت خواب در شبانه‌روز احتیاج دارند. از ۳۵ سالگی به بعد ساعات خواب خانم‌ها بیشتر از آقایان می‌شود و با افزایش سن، دفعات بیدار شدن از خواب شبانه افزایش می‌یابد.
کاهش مدت یا تغییر ساعت خواب به هر علت، پیامدهای مختلف دارد، مانند کاهش حافظه و دقت، تحریک‌پذیری، خستگی مداوم، کاهش وزن، سردرد، استرس، اختلال در روابط اجتماعی، سوء هاضمه، التهاب معده و روده، بیماری‌های قلبی-عروقی و در خانم‌های باردار سبب افزایش خطر زایمان زودرس و کم شدن وزن نوزاد می‌شود.

 

▪️فلج خواب (بختک):
به علت خستگی جسمی و فکری عارض می‌شود. شخص در هنگام خواب یا بیدارشدن نمی‌تواند دست و پای خود را حرکت دهد.

▪️اختلال خواب در بیماران روحی:
افراد مضطرب و پریشان دیر به خواب می‌روند و افراد افسرده اغلب نیمه شب یا صبح زود بیدار می‌شوند. اختلال خواب از نشانه‌های مهم در این گونه افراد است.

▪️حملات میوکلونیک شبانه:
پرش اندام‌ها بخصوص پاها که بیشتر در افراد میانسال دیده می‌شود و درمان دارویی دارد، از دیگر بیماری‌های خواب به شمار می‌رود.

▪️سندرم تاخیر فاز خواب:
زمان شروع خواب و بیدار شدن دیرتر از وقت معمول است که به علل مختلف از جمله خواب‌های نامنظم و مکرر قبلی ایجاد شده است. بیشتر در جوانان دیده می‌شود و ممکن است برای بازگشتن به ساعات خواب طبیعی نیاز به نوردرمانی باشد.

▪️وقفه‌های کوتاه تنفسی در خواب:
بیشتر در کودکان و جوانان دیده می‌شود و ممکن است به علت چاقی بیش از حد، بزرگ شدن لوزه‌ها و اختلال در غده‌ی تیروئید باشد.


✅ توصیه‌ها
۱ تا ۲ ساعت قبل از خواب، از مصرف چای، قهوه و دخانیات خودداری کنید، یک لیوان شیرعسل گرم بنوشید، قدری نرمش کنید و دوش بگیرید.
میزان مصرف مواد حاوی تریپتوفان مانند موز، انجیر، خرما، ماست و ماهی را افزایش داده و مصرف مواد حاوی تیرامین مثل ادویه، پنیر، شکلات، بادمجان، کلم، سوسیس، اسفناج و گوجه‌فرنگی را کاهش دهید.